Hund

Laster inn bilde
Kvinne som holder en hund i hendene
Photo by April Walker on Unsplash
Helge Johnsen

Allergi mot dyr

Dyreallergi

Etter at et familiemedlem fikk påvist allergi mot hund så har vi måttet sette oss inn i hva det innebærer. På veien har vi møtt på mange myter og usannheter. Dette er i korte trekk hva vi har funnet så langt.

Siden det er hund jeg har fokusert på så vil dette blogginnlegget basere seg mest om hund. Noe av det jeg har funnet ut gjelder ikke bare hund, men katt, hamster, fugl osv.

Myten om pels

I de fleste tilfeller er mennesket ikke allergisk mot pels. Men allergener setter seg gjerne fast i pelsen og følger med den når dyret slipper pelsen. I et hjem vil det ligge igjen pels etter et dyr og det vil blande seg med husstøv.

Mange tror at det er dyrehår som er «farligst» for allergiene, men slik er det ikke. Å anbefale «hårløse» mus, korthårede kinesiske pudler eller minigriser etc. vitner om manglende kunnskap. Allergener fra hår kan medvirke, men de aktive allergenene finnes ofte vel så meget i huden (flass), talgkjertler, spytt, avføring, urin etc.

Sitat NAAF https://www.naaf.no/AllergivitenSite/Allergenkilder-og-allergener/Allergener-som-pustes-inn/Dyrehold/

Jeg tåler min egen hund

Jeg gjorde et forsøk på å spørre på en hundegruppe på Facebook. Men som vanlig så sklir slike kommentarer ut og folk snakker om seg og sitt fremfor å komme med fakta. En gjenganger er at folk reagerer på andres hunder men ikke sin egen osv.

Det NAAF skriver på sine nettsider er:

Mange allergikere beskriver reaksjoner på noen hunderaser og ikke på andre (“på andres hunder, men ikke vår egen”), men de viktigste allergenene fra hund er funnet i alle undersøkte hunderaser. Forskjellene skyldes som oftest forskjeller i mengden dyrestøv som pustes inn, men det hender ikke sjelden at kjærligheten til kjæledyret får eieren til å fortrenge virkeligheten.

Kilde: NAAF https://www.naaf.no/AllergivitenSite/Allergenkilder-og-allergener/Allergener-som-pustes-inn/Hund/

Proteiner

Det jeg har funnet ut er at en hund (og sikkert andre dyr) utsondrer flere proteiner som vi mennesker reagerer på. Disse proteinene kommer ut via spytt, avføring, urin, talgkjertler og flass. Egentlig alt som en hund kan utsondre.

Disse proteinene setter seg da i f.eks. pelse. men også over alt hvor hunden er i kontakt med eller i bevegelse. Disse kan smitte over på møbler, klær, gulv, vegger, støv, og direkte på mennesker osv. Så og si hele hjemmet hvor hunden bor.

Det at en hunds proteiner følger med f.eks. spytt kan stemme overens med det andre mennesker forteller når jeg har snakket om hundeallergi. En av dem er at de får atopisk reaksjon når en hund slikker dem på huden.

Det jeg ikke har funnet ut

Det jeg ikke har funnet ut er hvor mange proteiner det gjelder? Om det er ulik mengde av disse proteinene? Utsondrer ulike raser ulik mengde av de ulike proteinene? Er det sesongbetont? Er det aldersbestemt?

Men det som er sikkert er at har man fått påvist allergi så er man disponibel for å reagere på allergenene til et kjæledyr. Man kan også være disponibel uten å reagere. Men blir man eksponert for et allergen så kan man utvikle allergiske reaksjoner. Dvs. man kan tåle å klappe en hund. Men hvis man skaffer seg en hund og blir eksponert for allergenene i stor grad man kan utvikle allergi.

Kildekritikk

Mitt spørsmål på Facebook var på grensen til å utvikle seg til en diskusjon i hvem som eier sannheten da en person stilte seg kritisk til NAAF som kilde. I mine øyne så anser jeg de leger og forskere som bistår Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) med kunnskap og informasjon som troverdige.

Derfor har jeg basert mye av det jeg har funnet ut og kryssjekket opp mot hva NAAF skriver om samme emne. Det er kanskje ensporet å gjøre det på den måten. Men tilgangen på informasjon som er faktabasert på nett gjør at det er slik jeg har valgt å basere min kunnskap om dette emnet.

Trykk for å lese eller legg igjen kommentarer