Hund

Laster inn bilde
Bil med åpen bagasje som viser hundebur og en hund
Illustrasjon av hundebur i bil
Ida Kristiansen
Helge Johnsen

Valg av hundebur

Tips til valg av hundebur i bil og hjem

Å velge korrekt hundebur til din hund er langt viktigere enn man skulle tro. Vi har tatt en titt på hva man bør vektlegge i valget av hundebur.

Vi går nå å venter på flere ting. En av dem er at oppdretteren vi har vært i kontakt med skal få bekreftet at en av deres tisper er drektig. Den andre er at oppdretter velger oss som kjøper.

I mellomtiden bruker vi tiden godt til å forberede oss. Det virker kanskje litt vel optimistisk å ha alt klart selv om man ikke har en valp på vei. Men som vi har nevnt tidligere så kan man ikke bli godt nok forberedt.

Det skal nevnes at vi i skrivende stund ikke har kjøpt hundebur og at dette innlegget er basert på de forberedelser vi har gjort, hva vi har lest oss til og snakket med andre hundemennesker om.

Det er fristende å kjøpe det rimeligste man finner på internett. Ulempen med det er at man ikke får prøvd hunden i buret og sjekket at hundeburet passer i bilen. En faghandel kan hjelpe en til å finne det passende hundeburet til både bil og hund.

Hundebur i bil

Hundebur er viktig for både oss og hunden. Spesielt er det verdt å legge litt penger i et godt og trygt hundebur til å ha i bilen. Et godt egnet hundebur kan forhindre skade både på hunden, passasjerer, sjåfør og bil om uhellet først er ute. En bråbrems er nok til å skade både hunden og de som er i bilen.

Elbil24 har en artikkel om sikring av hund i bil. Her tar de opp hva som kan hende med et hundebur når uhellet er ute. De skriver blant annet:

Et solid metallbur er det beste. Tester viser at noen plastbur kan splintres og skade hunden alvorlig. Unngå også de sammenleggbare variantene. Et slikt bur kan klappe sammen under kollisjon.
Buret plasseres gjerne sammen med annen bagasje. Da kan et svakt bur bli klemt sammen av bagasjen ved en bråbrems eller kollisjon.

Kilde: elbil24.no

Best i test?

Det er i skrivende stund kun en stor test av nyere dato som jeg kan finne. Den er omtalt på NAF sine nettsider.

Både NAF og Elbil24 skriver om en rekke ting man bør tenke over og ta stilling til. Så les gjerne hele artikkelene deres. Vi gjentar i punktform:

  • Hundebur fremfor sele
  • Korrekt størrelse på hundeburet (ikke for stort, ikke for lite)
  • Sikker festing av hundeburet i bilen
  • Unngå hundebur i plast

Størrelse på hundeburet

Se vår hundeburkalkulator hvor du kan finne ut hvor stort hundeburet burde være til din hund.

Hunden skal kunne snu seg rundt i buret. En tommelfingerregel er å ta hundens lengde (fra snute til halerot) og legge til 10 cm. Da får man en passende lengde på hundeburet. For høyden tar man mankehøyden og legger til 10 cm. Det gir støtte og beskyttelse til hunden ved en kollisjon.

Dansk-svensk gårdshund

En voksen hund har en mankehøyde for hannhunder på 34-37 cm (+/- 2 cm). Mankehøyde for tisper er 32-35 cm (+/- 2 cm).

Noe som sier at at høyden på buret grovt regnet bør være et sted mellom 42 til 47 cm avhengig av høyden til hunden. Men igjen så bør man måle sin egen hund.

I bagasjen eller i baksetet?

Ikke alle biler får plass til et stort nok hundebur i bagasjerommet. Det finnes hundebur med isofix. For oss som har hatt barn og barneseter så kjenner vi godt til hva isofix er.

Isofix er en internasjonal standard for festepunkter for barnesikringsutstyr som barneseter i bil, og er standard på alle nyere biler.

Hundebur innendørs

Noen mener det ikke skal være bur innendørs. Andre igjen bruker buret som et fristed for hunden. Et sted for å sove med hundeseng og pledd. Noen legger gjerne pledd over så det blir et lunt og dempet sted for hunden å oppholde seg.

Det er delte meninger om hvorvidt man skal bruke hundebur innendørs. Det har ikke vi tatt standpunkt til. Men ut ifra hva vi har lest oss til så er det også her noen ting man bør tenke på om man skal ha hunden i et bur innendørs.

  • La det være et fristed
  • Ikke bruk buret som opphold for straff
  • Pass på at det ikke er for lite
  • Pass på at hunden ikke blir stresset og føler seg innestengt

I motsetning til hundebur for bil så er det ingen tommelfingerregel for hundebur innendørs. Ikke annet enn at det bør være stort og ikke klaustrofobisk. Hunden skal ha god plass til å bevege seg og strekke på seg. Spesielt hvis hunden skal oppholde seg der over lengre tid.

Oppsummering

Hvilket bur du velger til din hund er opp til deg. Vi har i vår leten etter et hundebur fokusert på sikkerhet. Om man tar prisen og deler den på antall år og antall kilometer man kjører med bil så er det verdt å legge inn en god sum for å få noe som er sikkert og trygt og som skal holde live ut for vår hund. Det er en vel verdt investering.

Trykk for å lese eller legg igjen kommentarer