Hund

Laster inn bilde
Hund som sover i en skål
Illustrasjonsbilde av sergio souza fra Pexels
Helge Johnsen
Ida Kristiansen

Hva trenger man før valpen flytter inn?

Anbefalt hundeutstyr

Det er en jungel der ute av hundeutstyr og man kan lett svi av store summer. Men hva er det grunnleggende man trenger av hundeutstyr når valpen endelig flytter inn? Vi har tatt en titt og kommer med forslag.

Det er lett å gå i fella og legge til varer som er kjekt å ha når man først skal ha noe i en nettbutikk. Men av erfaring så vet vi jo at det er forskjell på hva vi selv synes er kjekt og hva som faktisk er nødvendig.

Dette innlegget legger seg i rekken over forberedelser og saker vi har satt oss inn i mens vi venter på vår egen valp. Denne gangen utstyr.

Hundeutstyr

Alle hunder er forskjellige og alle raser er ulike. Så du må selv finne det som passer din hund og rase. For det kan være stor forskjell på hva en stor hund trenger kontra en liten hund. Ikke minst hvor raskt de vokser i størrelse, aktivitet og nivået på aktivitetene.

  • Hundebur i bil
  • Skåler (vann og mat)
  • Teppe / pledd (gjerne flere)
  • Kobbel (bånd)
  • Halsbånd og/eller sele
  • Klotang
  • Børste
  • Bæsjeposer
  • Håndkle
  • ...

Som nevnt så gir vi generelle råd. Din oppdretter vil kunne gi råd om spesifikke produkter som passer din hunderase.

Hundebur

Hundebur i bil har vi skrevet om tidligere. Her kan du lære om tommelfingerregel for å velge riktig hundebur til din hund.

Sikkerhet er viktig og velg et hundebur tilpasset din hunds størrelse, bil og festemåte.

Skåler

En skål for vann og en for mat. Det holder som regel så lenge hunden er valp. Det finnes mange varianter og det kan være nødvendig å bytte etter hvert som hunden vokser og mengden mat endrer seg. Det finnes også skåler som skal hindre at hunden spiser for raskt eller søle vann. Dette er ting man finner ut av etter hvert som valpen vokser.

Det finnes også sammenleggbare skåler man kan ta med seg på tur. Det er kanskje et behov som kommer når hunden ikke lenger er valp og blir med på lengre fjellturer eller skogsturer.

Teppe / pledd

Her kunne vi også skrevet hundeseng. Valpen fikk nok med seg sitt eget pledd fra oppdretter. Dette pleddet lukter mor og søsken og er dermed beroligende. Men det er kanskje behov for å ha et i bilen og kanskje et par inne også.

Et pledd kan også være et lett offer for lek og kløende valpetenner.

Kobbel (bånd)

Her er det ulike råd avhengig av rase. Behovet for langline kan komme raskt. Velg et som passer din hund og aktivitet. Oppdretter kan gi råd.

Halsbånd og/eller sele

Det holder ikke å ha et bånd eller langline om det ikke kan festes i enden. Igjen så kan oppdretter eller andre i miljøet kommet med anbefalinger. Det vil være behov for å bytte ut disse i takt med at hunden vokser.

Klotang

Ja, vi nevner klotang allerede ved adkomst. Ikke fordi man første uka kommer til å begynne med å klippe klør. Men jo tidligere man begynner å trene på at det er greit å ta på potene og holder klotangen inntil jo lettere er det den dagen man faktisk skal klippe første klo.

Børste

Igjen, der bør du høre med oppdretter. Ulike raser har ulik pels og dette krever ulikt stell av den. Samme som med klotangen. Øvelse og trening fra første stund gjør det enklere når man skal til å stelle pelsen til hunden.

Bæsjeposer

Kanskje ikke det mest nødvendige. Man kommer langt med brødpose eller ungenes sandkassespade? Nei, sistnevnte kan ikke anbefales. La sandkasseleker være sandkasseleker og kjøp egnede bæsjeposer. Greit å ha med seg når man er i egen hage, på tur eller på besøk hos noen.

Håndkle

Første gangen man trenger å tørke møkkete poter etter en tur i søledammen eller første bad/dusj så kan det være greit å ha et håndkle som ikke resten av familien kommer til å bruke. Det er kanskje ikke nødvendig å kjøpe inn dette. De fleste har noen gamle håndklær liggende i skapet som de kan avse til formålet.

...

Som nevnt så kan man lett rote seg vekk i virrvarr av utstyr. Det vi ikke nevner er mat og leker. Førstnevnte bør være på plass og oppdretter kan fortelle hvilket hundefôr som valpen allerede er kjent med.

Er det noe vi har glemt? Bruk kommentarfeltet under og gi oss din liste :)

Trykk for å lese eller legg igjen kommentarer