Hund

Laster inn bilde
Mann som leser en bok mens han har på hodetelefoner
Bilde av Uriel Mont fra Pexels
Helge Johnsen
Ida Kristiansen

Literatur og podcast om hund

Noen tips fra oss

Her kommer noen tips om bøker og podcast for hundeeiere eller valpekjøpere. Enten du venter på at valpen skal flytte inn eller om du allerede har hund.

Vi føler på mange måter at man aldri kan bli godt nok forberedt. Men vi er også klar over at alt i livet ikke kan læres bare med teori. Likevel har vi pløyd oss igjennom et par bøker og lytter til podcaster om hund.

Det er betryggende å lese hva fagfolk skriver og hva de sier. I tillegg er det betryggende at de tenker det samme som oss. Det blir en bekreftelse på at man selv har tenkt i riktige baner.

I boken Valpen flytter hjemmefra blir det tatt opp en del små detaljer som vi ikke har tenkt på forhånd. Så selv om bøkene understreker de store linjene på hvordan vi tenker rundt oppdragelse og hundehold så har det vært nyttig å lese om de små detaljene også. Boka På talefot med hunden var en stor aha. Boka tar for seg hundens språk og hvordan de kommuniserer med oss mennesker og med andre hunder.

Bøker

Av de bøkene vi har lest så har alle en rød tråd man kan følge. Den finner man lett når man begynner å lese. Av de bøkene vi har fått anbefalt og som vi har lest så er den røde tråden den samme. Det har vært betryggende å vite at den har den samme grunnverdien og tankesett som vi har rundt hundehold.

Vi har fått en rekke godt tips og triks i verktøykassen vår. Vi har fått svar på en rekke spørsmål og blitt opplyst om ting vi ikke hadde tenkt over før. Samtidig har vi fått bekreftelse på at vi tenker mye det samme som fagfolkene som har skrevet bøkene.

Best sammen

Best sammen er gitt ut på Aschehoug og er skrevet av Marit Beate Kasin i ført penn av de ikke helt ukjente Maren Teien Rørvik og Jørgen Teien Rørvik.

Laster inn bilde
Omslag til boka Best Sammen
Forsiden til Best Sammen

Boka handler mye om deres oppvekst og erfaringer med en rekke hunder. De gir også et innblikk i hvordan Maren endte opp foran kamera med ektemannen som medhjelper utenfor kameraets rekkevidde. De skriver også sine tanker rundt det som er trist og når et hundeliv er ved veis ende.

Boka avslutter med konkrete tips i ulike situasjoner. Selv skulle vi ønske boka handlet litt mindre om de to hovedpersonene og mer om trening og hundehold.

De tar opp et svært viktig tema og det er samspillet mellom eier og hund. Det er i bunn og grunn den røde tråden igjennom hele boka, hvordan skape et usynlig bånd mellom deg og hunden.

Valpen flytter hjemmefra

Valpen flytter hjemmefra er en fargerik bok skrevet av Linn Palm og er gitt ut av Huldra Forlag.

Laster inn bilde
Omslag til boka Valpen flytter hjemmefra
Forsiden til boka Valpen flytter hjemmefra

Linn skriver om en rekke store og små emner. For oss som ikke har hatt hund før så skriver de godt om og besvarer de litt teite spørsmålene som man kanskje ikke tør å spørre fordi svaret virker så innlysende. Så mye av det de nevner er like mye en bekreftelse på at det man selv mener er rett svar.

I beskrivelsen av boka så kan man lese:

Boken er aktuelt uansett hundens alder og eiers tidligere erfaringer med hund. Den passer like godt for deg som skal ha din første hund, som for deg som har hatt mange hunder tidligere. Mange oppdrettere gir denne boken til sine valpekjøpere fordi den besvarer mange av spørsmålene som vil dukke opp.

Kilde: Ark.no

Boka er veldig detaljert og det står mye om samspillet mellom eier og hund. Det er en rekke konkrete eksempler på hvordan håndtere ulike situasjoner. Hovedfokuset er at vi som eier skal strebe etter å gi hunden vår et godt liv.

På talefot med hunden

Denne boken er skrevet av Turid Rugaas og er utgitt på Huldra Forlag.

Laster inn bilde
Omslaget til boka På Talefot Med Hunden
Forsiden til På talefot med hunden

Boka er nok mest myntet på de som allerede har hund eller tilgang på hund. Den tar for seg hundens språk og hvordan de kommuniserer seg imellom men også med oss mennesker med sitt kroppsspråk.

I beskrivelsen av boka kan man lese:

Den populære "På talefot med hunden" er tilbake, i helt ny og utvidet jubileumsutgave! I 25 år har "På talefot med hunden" gledet hunder og hundeeiere i mange land over hele verden. Den har vært bestselger i USA i 10 år, og er populær og etterspurt i alle land den er utgitt i, og i enda noen flere.

Kilde: Ark.no

Selv om man ikke eier hund selv så er det mye å lære. Det som kan være vanskelig er å opprettholde kunnskapen om man ikke kan øve på å lese hunders kroppsspråk i det daglige. Men etter å ha lest boka så kunne jeg raskt observere hunders adferd når jeg senere så videoer på YouTube eller ser hunder i den virkelige verden.

Svært interessant emne og en bok som vi absolutt anbefaler.

Podcaster

Laster inn bilde
Bilde av en telefon og hodetelefoner på et bord sammen med en kaffekopp
Bilde av cottonbro fra Pexels

Video killed the radio star sang The Buggles. Men det er ingen tvil om at vi i moderne tid lytter mer og mer. En podcast er så lett tilgjengelig og man kan lytte til de mens man går tur, jobber i hagen eller tar oppvasken.

Potepodden

Potepodden er en podcast av CK Akademiet. De beskriver seg selv på følgende måte:

Podden om hund, for hundeelskere og alle med lidenskap for de firbente, produsert av hundeelskere. Ulike tema og tips om hund og hundhold med gjester som elsker å snakke om hund og deler denne lidenskapen for et godt hundeliv.

Vi har pr. d.d. lyttet til en del av episodene men langt ifra alle. I skrivende stund har de passert 50 episoder så her har vi som lyttere mange timer med podcast å lytte oss igjennom.

Hundorama

Hundorama lages av Elise Angell og Silje Thalberg. Begge to er journalister og det merkes i oppbygningen av podcasten. Godt driv og gode redigerte episoder. Meget behagelig å lytte til.

De beskriver seg på følgende måte:

Som hundeeiere er vi alltid på jakt etter å lære litt mer og gjøre livet til vår beste venn enda litt bedre. I Norges første hundepodkast deler eksperter og folk flest sine beste råd og tips.

Vi har pr. d.d. lyttet oss igjennom en del av episodene men er langt ifra ferdig med alle.

Men du sa at ...

Fagmiljøet rundt hunder er noe splittet. Oppdragelse og hvordan man skal håndtere ulike situasjoner, trene opp og hundehold har ulike leir og noen av dem har ulike metoder.

Ha det i bakhodet. Spesielt om du (som oss) har brukt YouTube til kilde og inspirasjon. Her finnes det kanaler som har ulike metoder. Målet er alltid det samme. Men veien dit kan være ulik.

Vi har ikke kvalifikasjoner nok til å sette andres kunnskap eller metoder i tvil. Men vi tenker at der hvor noen mener det ene og noen mener noe annet må vi ta stilling til en av metodene og holde oss til den. Slik at vi er konsekvente i vår oppdragelse av vår hund.

Vi tror at i vårt hundehold så skal vi fokusere på glede, lek og belønning. Livet skal være gøy. En hund gjør ikke noe galt, den har bare ikke fått lære hva vi ønsker. Så da må vi lære den det på morsomste måte.

Oppsummering

Det finnes utallige bøker, videoer, forumer, Facebooksider osv osv. man kan fordype seg i. Det kan bli overveldende. Vi er medlem av noen hundegrupper på Facebook (generelle og rasespesifikke) og følger ofte med fra sidelinjen. Vi har lest bøker og lytter til podcast. Dette innlegget oppsummerer de bøkene og de podcastene som har størst betydning for oss. Det er disse vi anbefaler andre.

Trykk for å lese eller legg igjen kommentarer