Bare en frontend-utvikler

Laster inn bilde
Fancy dame i fargerike klær sitte ved en pult med datamaskin

Har du hørt det før? At de som jobber med frontend er en lavere kaste enn de som titulere seg som fullstack-utvikler, APP-utvikler eller [sett-inn-buzzword]-utvikler.

Å ja, du er bare en frontend-utvikler
Jeg er bare en frontend-utvikler

Jeg kan sitere en tidligere kollega som i fult alvor påsto at de som sitter med frontend alltid er så normale og sikter mye lavere, mens de som er spillprogrammerere/programvareutviklere sikter mye høyere og er mye mer unike.

Jeg er normalt en rimelig sindig mann så den samtalen fortsatte en kort stund inne i hodet mitt mens øynene antageligvis himlet himmelhøyt. Den påstanden ble høvelig sablet ned med ukvemsord som ville fått en full sjømann fra Nordnorge til å rødme og viste min tidligere kollegas manglende innsikt i hvilken grener bedriften mestret.

Laster inn bilde
Fargerik dame sitte ved en kontorpult med en datamaskin
Man kan like gjerne være en nøytral person ikledd dongeribukse og collegegenser og likevel være en dyktig utvikler. Egenskaper som empati, evnen til å kommunisere er viktige egenskaper for en utvikler. Foto: Loe Moshkovska https://www.pexels.com/photo/woman-wearing-black-and-orange-leather-jacket-756914/

Bakgrunnen til dette innlegget er ikke min tidligere kollegas påstand om at frontend-utviklere er av den enkle sorten. Men innlegget What makes a good frontend developer?

More people think that frontend developers are people with great JavaScript skills. But there’s more to frontend development than JavaScript. And as professional frontend developers, we need to understand what our jobs are.

Resten kan du lese selv. For i det innlegget diskuteres det en del egenskaper en god frontend-utvikler bør ha. Mange av dem gjelder ikke bare frontend-utviklere men alle som programmerer.

Summen av innlegget og min egen oppfattelse av en god utvikler er ikke ene og alene programeringsspråkene men evnen til å forstå hva oppgaven går ut på, hva som skal løses og hvem som skal ta det man lager i bruk.

Les også mitt innlegg om universell utforming på nett, et felt jeg selv brenner for og mener en frontend-utvikler bør ha kontroll på.

Dette innlegget er eldre enn 1 år. Hele eller deler av innholdet kan være utdatert eller ikke aktuelt lengre.

Helge Johnsen

Dette er mitt private nettsted. Jeg jobber til daglig som seniorkonsulent i et Norsk IT-selskap. I denne bloggen skriver jeg om store og små ting som rører seg i min private verden. Bloggen består stort sett av tips, egne prosjekter og tanker. Les mer om meg her.

Har du noen tanker eller kommentarer om dette blogginnlegget så finner du meg på en rekke sosiale medier.