ESPHome på en Raspberry Pi

Eller nesten hvilken som helst datamaskin

Laster inn bilde
ESPHome på en Raspberry Pi

Dette innlegget er mest en huskeliste for meg selv. Men jeg deler den med deg i tilfelle du trenger å sette opp ESPHome på en Raspberry Pi.

Du kan se på dette innlegget som en forlengelse av mitt innlegg Home Assistant Core via Raspberry Pi OS Lite på harddisk. Prosessen fungerer også for andre enn Raspberry Pi og er tatt utgangspunkt fra den offisielle dokumentasjonen til ESPHome.

Har du Home Assistant Supervisor? Ikke les videre men gå heller hit https://esphome.io/guides/getting_started_hassio.html

Målet

I mitt tilfelle har jeg altså allerede Home Assistant Core kjørende på en Raspberry Pi og trenger å få koblet opp noen ESP32-enheter mot Home Assistant.

Fremgangsmåte

Logg inn via SSH til Pi-en

Skal ESPHome kjøre i bakgrunnen?

Hvis ESPHome skal kjøre i bakgrunnen så bør man opprette et eget miljø for den. I eksempelet under har jeg allerede en homeassistant-bruker som gis tilgang til esphome-miljøet. Samt installere Python før ESPHome.

cd /srv
sudo mkdir esphome
sudo chown homeassistant:homeassistant esphome
sudo -u homeassistant -H -s
cd /srv/esphome
python3 -m venv .
source bin/activate
python3 -m pip install wheel
pip3 install esphome
pip3 install tornado esptool

ESPHome dashboard

Man kan fortsette i teminalen og programere ESP-er via den. Men det finnes også et dashboard som fungere direkte i nettleseren. For å starte dashboardet:

esphome config/ dashboard

Gå så til http://[IP-adressen-til-Pi-en]:6052

Flashe en ESP

Koble til en ESP til USB-kontakten til Raspberry Pi-en. Før over første program til den. Etter dette kan oppdateringer gjøres trådløst (OTA) uten at ESP-en er koble til USB-porten til Pi-en.

Dette innlegget er eldre enn 1 år. Hele eller deler av innholdet kan være utdatert eller ikke aktuelt lengre.

Helge Johnsen

Dette er mitt private nettsted. Jeg jobber til daglig som seniorkonsulent i et Norsk IT-selskap. I denne bloggen skriver jeg om store og små ting som rører seg i min private verden. Bloggen består stort sett av tips, egne prosjekter og tanker. Les mer om meg her.

Har du noen tanker eller kommentarer om dette blogginnlegget så finner du meg på en rekke sosiale medier.