Hamar — byen som er perfekt for selvkjørende busser

12. april 2016 foreslo jeg på Facebook at hvis ny jernbanestasjon ble plassert ved Vikingkipet så kan vi bruke dagens jernbanetrasé til en bybane eller lokaltog for regionen rundt Hamar. Her kommer en oppfølgning.

Hele dette innlegget kan du lese her https://www.facebook.com/notes/helge-johnsen/la-meg-presentere-bybane/10153479883452401/

Selv om innlegget ikke skapte noe storm i vannglass så ble det en ikke så liten diskusjon og jeg ble også kontaktet privat om det jeg skrev. Siden den gang har verden gått fremover og jeg har blitt en smule mer edruelig.

For det å bygge en bybane eller legger til rette for et lokaltog i en by med knappe 30000 innbyggere + noen tusen som bor inntil kommunegrensa ville vært et prosjekt som hadde fått stupetårnet til å blekne.

Siden den gang har verden gått fremover og jeg har blitt en smule mer edruelig.

Ja verden har gått fremover. Den har kommet så langt at jeg tidligere i høst satte meg selv inn i en buss uten sjåfør. En buss som kjørte meg og andre passasjerer fra A til B. Midt i sentrum av Hamar. Hvor fantastisk er ikke det?

Laster inn bilde
Selvkjørende buss
EZ10 er en elektrisk buss med plass til 12 passasjerer. Ved behov som f.eks. i perioder hvor der er mange passasjerer kan flere enheter kjedes sammen som et tog. EZ10 kjører på forhåndsdefinerte strekninger som legges inn ved at en operatør kjører ruta. Alle stoppesteder som skal benyttes blir også lagt inn. EZ10 har redundante sikkerhetssystemer og observerer verden rundt seg ved hjelp av visuell gjenkjennelse, laser og GPS. Det vil justere bane og fart hvis bevegelige objekter kommer i veien for planlagt trasé. Foto: Helge Johnsen.

Så lenge ingen sa meg imot når jeg foreslo bybane og i fare for å bli oppfattet som Vinglepetter så får jeg være den første til å skrote forslaget om bybane. Ja det vil jo si at jeg bytter ut bybanen med autonome busser.

Trasé

Ved å fjerne jernbanen der den går igjennom sentrum i dag så kan man lage en egen trasé for selvkjørende busser. Da kan man fortsatt senke traséen ned på bakkeplan slik at man vinner tilbake utsikten til Mjøsa.

Sikkerhet

Det er ingen tvil om at det finnes kritiske røster til selvgående kjøretøy. Har man en egen trasé hvor ingen andre kjøretøy befinner seg så vil en selvgående buss være svært trygg.

Sikkerheten i fremtiden

Teknologien utvikles i en rasene fart. Mye raskere enn hva disse bussene i dag kjører. Så i fremtiden vil vi garantert se selvgående busser sammen med all annen trafikk.

Det vil jo si at den ruta som i dag legges til grunn for selvgående buss i Hamar kan utvides.

Trasé i dag og i fremtiden

Legge vi sammen dagens løsning med fremtiden så vil vi altså se at en selvkjørende buss vil ha egen trasé igjennom sentrum uberørt av rushtrafikk og som kan ha ruter som sprer seg som grener fra en hovedåre og utover hvilket som helst boligfelt i Hamar.

La oss benytte den traséen som allerede er der til selvkjørende buss. Forbi sentrum er det ikke lenger et så stor behov for et så høyt flomvern. Så den delen kan senkes ned på «bakkeplan» og vi kan beholde den flotte utsikten og promenaden til Mjøsa.

Sykkelbyen Hamar

I skrivende stund så kan vi fastslå at prosjektet med å gjøre Hamar til en sykkelby ikke slo helt an. Veien dit er lang. Dagens jernbanetrasé som går igjennom Hamar er bred nok til at den kan romme et felt for selvkjørende buss og et sykkelfelt. For ved å lage eget felt for sykkel så sparer vi inn plass der vi prøver å tvinge inn sykkelfelt sammen med biltrafikk. Nå snakker vi om å ikke bare slå to fluer i en smekk, men hele tre fluer i samme smell.

Dette innlegget er eldre enn 1 år. Hele eller deler av innholdet kan være utdatert eller ikke aktuelt lengre.

Helge Johnsen

Dette er mitt private nettsted. Jeg jobber til daglig som seniorkonsulent i et Norsk IT-selskap. I denne bloggen skriver jeg om store og små ting som rører seg i min private verden. Bloggen består stort sett av tips, egne prosjekter og tanker. Les mer om meg her.

Har du noen tanker eller kommentarer om dette blogginnlegget så finner du meg på en rekke sosiale medier.