Hjemmekontorets skjebne, vil det overleve?

Hjemmekontor er ikke kommet for å bli

Laster inn bilde
Mann sitte på kjøkkenet og spiser mens han ser på en skjerm

Er hjemmekontorets tid over? Bilde av Tima Miroshnichenko fra Pexels

Pandemien har herjet i Norge i snart 2 år. Brått ble den "milde forkjølelsen" til noe så mye større enn hva vi trodde og regjeringen stengte ned hele Norge mens vi på TV så skrekkbilder fra andre land hvor helsesektoren knelet.

Hjemmekontor ble den nye standarden og over hele Norge sto det igjen spøkelselandskap i ethvert kontorbygg og tomme kantiner. Gangene og dørene var "pyntet" med plakater om smittevernregler.

To år senere og vi har langt mer erfaring og kontroll over pandemien. Sverige har nå fjernet alle restriksjoner og Danmark følger snart etter. I Norge snakker vi om det samme. Når det blir vet vi ikke. Men at Norge fjerner alle restriksjoner som våre naboland er nært forestående.

Så hva hender det med hjemmekontoret?

Når Norge stengte ned i mars 2020 så sa vi alle at hjemmekontor ble den nye standarden. For meg minnet det mest om Telenor sin reklame fra tidlig 2000-tallet hvor de skulle selge mobilt bredbånd og bygde ut 3G-nettet.

I all elendigheten, usikkerheten og mellom alle pressekonferansene og de gjentatte spørsmålene som kan dere se skjermen min? så trøstet vi oss litt med at hjemmekontoret er den nye standarden.

Men var det bare en trøst? Var det litt eksotisk for folk flest å jobbe hjemmefra? Var det litt spennende og kunne man bruke det som en unnskylding for litt fravær og sent svar på eposter? Eller var det stress å måtte levere nok timer mens man prøvde livet med hjemmeskole og hjemmebarnehage?

De to siste årene har folk fått oppdage at de dyre spistestuestolene faktisk ikke er så gode som de trodde. At å slå opp laptopen i sofaen og tro man skal være like effektiv som på kontoret ble ikke slik. Provisoriske løsninger ble opprettet rundt omkring i de norske hjem.

Hjemmekontor er ikke kommet for å bli

For min egen del så har jeg slått base i et hjørne i kjellerstua. Ikke spesielt ideelt med tanke på at kjellerstua også brukes av andre familiemedlemmer og uansett hvor mye Ikea styler produktbildene sine så tar de aldri høyde for skitne kaffekopper, ledningsrot, en halvpist hvetebolle og en boks med energidrikk. Så mitt hjørne i kjellerstua er liksom kjellerstua sin skamplett.

Laster inn bilde
Kontorpult inntil en furuvegg
Noen hadde hjemmekontor på hytta mens jeg hadde hyttefølelsen hjemme i kjelleren

Det begynte i et hjørne hvor jeg hadde kontroll på ledninger og ting og tang. Men etter et rask forfriskning av vegger og gulv så ble jeg litt mer skjødesløs. Jeg føler meg litt som Harry Potter når jeg endte opp under trappa og ledningsrotet ble synlig pga lang avstand til nærmeste strømkontakt.

Laster inn bilde
Kontorpult med med datamaskin under en trapp
Dette har vært mitt hjørne det siste året. Det slitte vegg til vegg -teppet fra 70-tallet ble byttet ut med laminat og furuveggene malt i en friskere farge.

Jeg vet at min tid som skampletten under trappa ned til kjellerstua snart er over. Av flere grunner.

Den ene grunnen er det jeg selv som styrer. For som en del av en større plan har vi utbedret dreneringen av huset og andre deler av kjelleren kan nå etter snart et år med tørke kunne brukes til mer enn å oppbevare julepynt og uåpnede flytteesker.

Så i skrivende stund bygger jeg meg et eget kontor i andre enden av kjelleren. En gammel matbod kommer til å bli min lille mancave.

Men det kommer litt for sent. Spesielt om min påstand om at hjemmekontorets tid snart er over viser seg å stemme.

For min egen del har jeg "blomstret" på hjemmekontor. Mindre forstyrrelser og jeg jobber konsentrert i lengre periode om gangen. Som introvert så har jeg langt mer energi nå som jeg slipper å bruke opp energien på å være sosial.

Ikke for det, selv for oss introverte så får vi "brakkesyke" av å ikke ha sosial omgang med andre mennesker. Men selv så har jeg klart meg godt med hjemmekontor og balansen mellom hva jeg trenger og kan gi.

Summen er at jeg er langt mer effektiv og gjør en langt bedre jobb enn om jeg må på kontoret hver eneste dag. Og jeg er nok ikke alene.

Likevel ser vi en ende på pandemien og at samfunnet skal tilbake til normalen. Og jeg tror at en del av den normalen er en arbeidshverdag lik den som var før pandemien startet.

Jeg jobber i IT-bransjen og sånn sett veldig heldig. Vi er i en bransje hvor mange allerede hadde etablert en kontorplass hjemme, vi har utstyr og er vandt med å kommunisere via skjermen.

Men jeg ser og hører om bekjente i andre bransjer som nå blir beordret tilbake på jobb av sine arbeidsgivere. Om det er fordi de ikke har klart å etablere en struktur hvor hjemmekontor er effektivt nok eller om det er avgjørelse av mellomledere uten helt bakkekontakt er uvisst.

Uansett så tror jeg at innen de neste to årene (like lenge som pandemien har vært til nå) så vil gradvis gå over til at hjemmekontor vil være noe vi snakker om som en del av pandemien og ikke som en del av normalen. Merk mine ord.

Dette innlegget er eldre enn 1 år. Hele eller deler av innholdet kan være utdatert eller ikke aktuelt lengre.

Helge Johnsen

Dette er mitt private nettsted. Jeg jobber til daglig som seniorkonsulent i et Norsk IT-selskap. I denne bloggen skriver jeg om store og små ting som rører seg i min private verden. Bloggen består stort sett av tips, egne prosjekter og tanker. Les mer om meg her.

Har du noen tanker eller kommentarer om dette blogginnlegget så finner du meg på en rekke sosiale medier.