Hvordan steke ribbe

Den perfekte tynnribba

Laster inn bilde
Et hvitt fat med ribbebiter

Foto: Tomas Ekeli

Å steke den perfekte ribba har blitt en myteomspunnet oppskrift. Men jeg tror det kommer av fjernsynskokkenes trang til å lage TV-underholdning. For det er ingen magi men heller noen enkle fremgangsmåter.

Dette blogginnlegget er mer en huskelapp for meg selv på hvordan jeg har laget ribbe med suksess. Oppskriften er ikke min. Det er også flere måter å komme i mål på. Den som fungerer for deg er den beste. Her er min.

Ribbe

2 Kg tynnribbe
3 ts salt
2 ts pepper
ca. 2 dl vann

Slik gjør du

  1. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbebeina blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking
  2. Gni inn ribba med salt og pepper, pakk ribba inn i folie og la den stå i kjøleskap i 2 - 3 dager
  3. Legg ribba i langpanna med svoren opp. Legg en asjett opp ned under ribba, slik at den blir litt høyere på midten. Da renner det smeltede fettet bort. Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å et jevnt og pent resultat.
  4. Hell på vann og dekk formen med aluminiumsfolie. Det er viktig at folien er helt tett, for at dampingen skal bli vellykket
  5. Forvarm ovnen til 230 °C. Sett langpanna midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter. Nå "blåser" ribba seg litt opp og svoren spriker.
  6. Fjern folien og reduser temperaturen till 200°C. Sett ribba tilbake midt i ovnen og stek videre i ca. 1,5 time for tynnribbe, ca. 2 - 2,5 time for familieribbe.
  7. La ribba hvile i 20 minutter før du skjærer i den.

Vel bekomme!