Jeg avfulgte deg på Facebook

Beklager!

Laster inn bilde
Bilde av en mobiltelefon med Facebook logo som er overstrøket

Bilde av Thought Catalog fra Pexels

Jeg er inne i et aldri så lite privat prosjekt på Facebook hvor jeg avfølger grupper, firmaer, personer, artister osv. i et forsøk på å rydde opp i strømmen av informasjon som bombarderer meg.

Jeg husker Facebook tok verden og Norge med storm. Mange var skeptiske men de fleste hang seg på og opprettet en profil. Verdien lå i å ha så mange venner som mulig. På mange måter var dette vendepunktet på verdien av mennesker. Først lå den i å ha flest mulige på vennelisten sin og i senere år har den endret seg til å ha det mest fantastiske livet på sosiale medier. Lite visste vi da hvor mye sosiale medier kom til å styre livene våre det neste tiåret.

Facebook hadde nok allerede da en lengre tidsplan enn det vi så for oss. Vi normale brukere ble bare med på utviklingen uten helt å forstå at vi var en brikke i et avansert spill. For når vennelisten var fylt opp av familie, venner, bekjente, tilfeldige møter og kanskje til og med mennesker man egentlig ikke kjenner så lanserte Facebook grupper og sider og profiler for artister, bedrifter, lag osv. som man kunne melde seg inn i eller følge for å få enda flere oppdateringer.

De traff en nerve i meg som jeg vet veldig mange andre har: frykten for å gå glipp av noe.

For ironisk nok så gikk jeg glipp av det meste. For mens jeg i begynnelsen trodde alt jeg så på veggen til Facebook kom i kronologisk rekkefølge så begynte Facebook å filtrere ut og endre på algoritmen. Du fikk ikke opp det samme som meg og jeg fikk ikke se det samme som andre.

Høydepunktet kom vel kanskje i 2017 før presidentvalget i USA. En rekke avsløringer som media kom med i kjølevannet av valget viste at vi vanlige brukere på ingen måte hadde noe kontroll på hva Facebook sine algoritmer bestemte vi skulle se.

Noen år senere gikk jeg lei. 2021 ble året hvor jeg begynte å rydde opp. Jeg begynte sakte men sikkert å avfølge artister, melde meg ut av grupper og unlike bedrifter.

Jeg følte at strømmen av informasjonen som Facebook ga meg inneholdt ting som ikke angikk meg. Jeg hadde trykket på liker på overraskende mange bedrifter jeg ikke kjente til. Muligens i et forsøk på å vinne et eller annet en eller annen gang i en konkurranse ala lik og del eller kommenter og følg.

Jeg er veldig glad i musikk og noe sport. Men del fleste artister deler ikke mye av seg og sitt liv annet enn reklame for nye utgivelser eller konserter på steder jeg ikke visste eksisterte. Eller de skulle selge varer. Det samme med idrettsutøvere eller lag.

Så sakte men sikkert som det dukket opp oppdateringer i strømmen fra Facebook så avfulgte, utmeldte og unliket jeg alt om ikke var privatpersoner. Hvorfor? For å få tilbake oppdateringene fra de venner jeg har på Facebook.

Nå har jeg kommet langt i mitt prosjekt og merker allerede nå at strømmen av oppdateringer og nyheter har stilnet en del. Jeg føler jeg er på vei til å ta tilbake kontrollen på hva som er viktig for meg, Jeg får nå mer og oftere oppdateringer fra personer jeg er venn med.

Facebook sin algoritme har selvsagt fått snusen i hva jeg holder på med. Mengde reklame har økt. Som jeg nå oppdager da. Mulig den var der før også men druknet i mengden. I tillegg kommer Facebook ofte med anbefalinger på grupper, personer, bedrifter osv som de synes jeg skal følge. Personer som du kanskje kjenner har også endret seg drastisk og vi tror du kommer til å like dette kan enkelte dager vises mer enn oppdateringer fra venner.

Grepet til Facebook strammer seg til. Gleden av å være på Facebook har ikke økt. Men uroen og støyen Facebook lager for meg er litt roligere. Det er godt og jeg må øve på at jeg ikke trenger å vite eller følge med på alt som foregår i verden.

Dette innlegget er eldre enn 1 år. Hele eller deler av innholdet kan være utdatert eller ikke aktuelt lengre.

Helge Johnsen

Dette er mitt private nettsted. Jeg jobber til daglig som seniorkonsulent i et Norsk IT-selskap. I denne bloggen skriver jeg om store og små ting som rører seg i min private verden. Bloggen består stort sett av tips, egne prosjekter og tanker. Les mer om meg her.

Har du noen tanker eller kommentarer om dette blogginnlegget så finner du meg på en rekke sosiale medier.