Kjære bruktbilselger

Kronikk

Laster inn bilde
To personer som håndhilser og overrekker en bilnøkkel

Bilde av Antoni Shkraba

En aldri så liten kronikk og en liten bønn til bruktbilselger om å lette hverdagen til deg selv og kunden ved å gi all informasjon om bilen.

Kjære bruktbilselger

Du som hver dag prøver å tjene til livets opphold. Du som hver dag prøver å ta folk i hånda for å dra i land en handel. Du som hver dag prøver å overbevise folk at du er redelig. Du som hver dag prøver å overbevise at bruktbilselgere ikke er den stereotypiske luringen som ikke er til å stole på.

Du som hver dag prøver å overbevise folk at det ikke er gull det de prøver å selge deg samtidig som at du prøver å overbevise folk om å kjøpe det samme gullet.

Jeg forstår du til daglig får mange spørsmål det kan være vanskelig å svare på. Du selger brukte biler du ikke vet hvordan er blitt behandlet og kan ikke vite enhver lille detalj.

Jeg har byttet inn bil tidligere jeg. Da ble det funnet ting å pirke på som ditt verksted ikke hadde klart å informere om når jeg hadde bilen min inne til årlig service og sjekk. Plutselig dukket det opp problemer og feil som aldri hadde eksistert tidligere.

Så jeg vet at du og ditt apparat sjekker bilene grundig før dere tar dem inn. Det er da jeg lurer på hvorfor du ikke sparer deg mye tid og bryderi ved å opplyse om funn i annonsen? Så slipper du å bli mast på av potensielle kjøpere som har spørsmål.

Jeg er i disse dager ute etter en bruktbil. Jeg bruker som potensielle kunder flest mye tid på det største markedet i Norge, Finn.no. Jeg leser annonser og ser på bilder. Undersøker eiere og EU-kontroller. Alt er tilgjengelig på nett.

Det er en rimelig elbil jeg ser etter. En god nummer to bil i husholdningen.

Det er ingen tvil om at det er mange feller å gå i når man skal kjøpe en rimelig bruktbil. Men det har det alltid vært, uavhengig av om det er fossilt drivstoff eller batteri. Likevel ser man etter ulike ting avhengig av "juicen" som får bilen til å gå fremover.

For uavhengig av om det er bensin/diesel eller batteri så skriver du bruktbilselger annonsene som før. Det er som om du glemmer den viktigste komponenten i elbilen, hovedbatteriet.

Av de sikkert 100 annonsene jeg har lest de siste ukene så har det vært 1 som har oppgitt gjenlevende prosent av hovedbatteriet fra når bilen trillet ut av fabrikken.

Du som skal selge meg en brukt elbil glemmer eller "glemmer" å opplyse om den viktigste og dyreste komponenten i bilen.

Noe som igjen gjør at jeg må ta kontakt og spørre om nettopp dette. Det er her jeg blir overrasket over mottagelsen jeg har fått. Jeg har ikke sendt epost til 99 av de 100. Men kanskje 10 av de mest interessante har jeg forhørt meg om.

Ut ifra svarene jeg har fått (det er ikke alle som svarer på "vanskelige" spørsmål) så får jeg en opplevelse av at jeg er en brysom kunde du ikke vil ha noe med å gjøre. Det viser hvordan svarene er utformet.

Hvis det er plagsomt at kunden spør deg om detaljer om bilen så sørg for at kunden finner ut av det selv. Legg det i annonseteksten. Det er ikke så vanskelig.

Det er til din og min interesse å få svar på spørsmål uten at vi snakker sammen.