Ny puter til AKG K141

Laster inn bilde
AKG K141

AKG K141–over 22 år gamle. Litt slitt i kantene, støvete etter å ha vært lagret i boden i mange år. Men like gode og kan fortsatt den dag i dag konkurrere med de fleste moderne hodetelefoner. Ikke rar jeg ikke kan kaste disse.

Dette er et unødvendig langt innlegg uten stort fotavtrykk på miljøet. Men bakgrunnen for innlegget lager et minimalt større fotavtrykk og moralen bak et desto større.

TL;DR

Jeg kjøpte nye puter til hodetelefonene mine fremfor å kjøpe nye hodetelefoner.

Bakgrunnen

En gang midt på 90-tallet var jeg fast bestemt på at min fremtid innebar å være lydteknikker. Det ble et annet karrièrevalg. Jeg skal ikke gå nærmere inn på det nå.

I denne prosessen klarte jeg å overtale mine foreldre til å kjøpe et par hodetelefoner av veldig god kvalitet til min bursdag. Jeg hadde sett meg ut AKG K141. Så vi reiste til nærmeste musikkbutikk (ikke platebutikk) og som med respekt for seg selv hadde AKG K141. Reisen gikk til Gjøvik Musikk.

En gang på begynnelsen av 2000-tallet var hodetelefonene fortsatt med meg. Men putene begynte å slippe det falske skinnet i små flak. Disse små sorte jævlene hadde den egenskapen at de fant et nytt sted å feste seg til. Spesielt på hud. Nærmere bestemt på ørene. Der ble de. Uansett hvor mye man gnidde og skrubbet. De måtte slites av.

Laster inn bilde
Gamle puter begynner å slå sprekker
Gamle puter begynner å slå sprekker

Det er litt ubeleilig å ha små sorte prikker på ørene. Så hodetelefonene ble lagt til sides og ikke brukt noe mer.

Frem fra glemselen

Oppigjennom årene har disse hodetelefonene blitt med på det ene flyttelasset etter det andre. Ubrukt. Men jeg har ikke hatt hjerte til å kaste dem heller.

For noen uker siden fant jeg dem nederst i en eske. Jeg prøvde de igjen og jammen viser deg seg at lyden fortsatt er knallgod.

På eBay fant jeg reserveputer. Det som på begynnelsen av 2000-tallet ikke var et marked er i 2018 et mye større et: reservedeler.

AKG K141 er egentlig limt sammen og man kan ikke bytte putene på dem. Ihvertfall ikke uten makt. Så tidligere forsøk og tidligere år så har jeg ikke funnet reservedeler til dem.

Jeg var til og med i kontakt med importøren av AKG i 2002. De hadde ikke noe løsning for meg. Men som nevnt: forskjellen på tidlig 2000-tallet og 2018 er at i dag ønsker folk å reparere fremfor å kjøpe nytt.

Bytte til nye puter fra eBay

Så på eBay fantes det nye puter som passer til mine K141. Det man trenger i tillegg er lim for å feste de nye putene.

Steg 1 — putene

Putene kommer i par og med “filter” av skumgummi.

Laster inn bilde
2 stk puter og 2 stk filter (skumgummi)
2 stk puter og 2 stk filter (skumgummi)

Steg 2 — riv av

Putene er limt fast. Så man må med rå makt dra de av. Støvete etter at de gamle “filterene” hadde morknet og gikk i oppløsning ved den minste berørelse.

Laster inn bilde
Slik ser det ut uten puter
Slik ser det ut uten puter

Steg 3 — på med “filter”

Legg på filteret av skumgummi. Det er jo et eget spor for det.

Laster inn bilde
Filter plassert før man setter på putene

Steg 4 — lim

Litt superlim må til for å få festet de nye putene igjen.

Laster inn bilde
Lim på baksiden av putene
“Karlsons universalklister”

Steg 5 — ferdig

La limet tørke og vips så er hodetelefonene like gode som nye.

Laster inn bilde
Her er de nye putene ferdig montert
Her er de nye putene ferdig montert
Dette innlegget er eldre enn 1 år. Hele eller deler av innholdet kan være utdatert eller ikke aktuelt lengre.

Helge Johnsen

Dette er mitt private nettsted. Jeg jobber til daglig som seniorkonsulent i et Norsk IT-selskap. I denne bloggen skriver jeg om store og små ting som rører seg i min private verden. Bloggen består stort sett av tips, egne prosjekter og tanker. Les mer om meg her.

Har du noen tanker eller kommentarer om dette blogginnlegget så finner du meg på en rekke sosiale medier.