Nytt nettsted

All in med statisk sidegenerering

Laster inn bilde
Bilde av en laptop med kode på skjermen

På tide med litt selvskryt. Jeg har relansert mitt personlige nettsted med skriverier (blogg) og arbeid (portfolio).

Statisk sidegenerering

Jeg har i mange år vært glad i statisk sidegenerering. Å generere statiske sider som hva de faktisk er har såpass mange fordeler at det er vanskelig å overse. Jeg har brukt mye tid på å leke meg frem til konsepter og prototyper. Lite av det har endt opp som noe endelig materiale og jeg skal innrømme at jeg i noen år nå har brukt Wordpress for å drifte mitt eget nettsted og mye av innholdet har pekt til min side på Medium.

Wordpress er bra det. Men på et tidspunkt ble det for mye vedlikehold og oppdateringer å holde styr på at jeg gikk lei.

Innhold

Til å holde orden på innholdet så kjører jeg Strapi. Strapi er et headless CMS. Her har jeg bygd mine egne datamodeller og Strapi tilgjengeliggjør det via sitt API som JSON.

Bilder

Via Strapi så laster jeg opp alle bilder til Cloudinary. Cloudinary er en skybasert bilde og videotjeneste med et godt API. På den måten slipper jeg å lagre og håndtere bilder lokalt.

Bygging av side

Til å utvikle og bygge de statiske sidene så bruker jeg Gridsome. Gridsome er et Vue.js-rammeverk og laget for å hente inn innhold fra en eller flere kilder. I mitt tilfelle tar Gridsome å henter innholdet fra Strapi og syr dette sammen til de filene jeg ønsker.

Bleda

Designet er hovedsaklig et ferdig tema for Gridsome med noen justeringer. Bleda bruker Tailwind CSS.

Oppsummering

Oppsummert så har jeg klart å dekke de tingene jeg jobber mest med til daglig i en "pakke". Statisk sidegenerering + Vue.js (Gridsome) + Tailwind CSS.

Det har vært et artig lite personlig prosjekt. Det er flere ting å ta tak i når det gjelder den tekniske implementasjonen. Det jeg har siktet på er at siden skal være rask å laste og bruker minst mulig av bilder og unødvendig grafikk. Til gjengjeld så ser kanskje siden kjedelig ut.

Dette innlegget er eldre enn 1 år. Hele eller deler av innholdet kan være utdatert eller ikke aktuelt lengre.

Helge Johnsen

Dette er mitt private nettsted. Jeg jobber til daglig som seniorkonsulent i et Norsk IT-selskap. I denne bloggen skriver jeg om store og små ting som rører seg i min private verden. Bloggen består stort sett av tips, egne prosjekter og tanker. Les mer om meg her.

Har du noen tanker eller kommentarer om dette blogginnlegget så finner du meg på en rekke sosiale medier.