Rotskudd av kirsebærtre

Kan det bli et nytt kirsebærtre?

Laster inn bilde
Rotskudd av kirsebær

Rotskudd av kirsebærtre i plenen

Mitt gamle kirsebærtre skyter opp med rotskudd ute på plenen. Nå har jeg gravd opp tre av dem i et lite håp om å kunne få et tre til.

Dette innlegget inneholder en rekke ting jeg ikke kan noe om og som jeg aldri har prøvd før. Men det betyr ikke at forsøket mitt ikke kan bære frukter likevel. No pun intended.

Hva er rotskudd?

Et tre har sine røtter rett under der du selv setter dine føtter. De fleste av oss tenker at et tre har sine røtter langt ned i jorda og sitter bom fast. Men har du sett et tre som har veltet i skogen? Det har en rosett av røtter som har blitt dratt opp i det den veltet. Disse røttene går gjerne langsmed overflaten av jorden. Slik er det for mitt kirsebærtre også.

Noen ganger vokser det opp et nytt skudd fra en av disse røttene og blir til et nytt tre. Dette kalles et rotskudd.

Men er det ekte kirsebærtre da?

Det er ikke sikkert. De fleste trær man kjøper er gjerne frukttrær som er podet. Det vil si at man tar stammen et tre som er sterkt og friskt og "limer" på ei grein eller to fra et frukttre. Å pode er som jeg har fortstått en egen kunst. Men de fleste trær som man kjøper er altså slik.

Dette er trær som ikke er rotekte. Så evt. rotskudd vil være av treets opprinnelse og ikke nødvendigvis det frukttreet man har stående i hagen.

Er mine rotskudd fra et rotekte tre?

Jeg vet ikke alder på kirsebærtreet jeg har i hagen. Det sto her når jeg kjøpte huset. Så jeg skal ærlig innrømme jeg er skeptisk. Men til tross for det så sier to ulike planteapper som kan gjenkjenne trær basert på bilder at mine rotskudd er kirsebær. Bladene er også like som på mitt kirsebærtre. Så jeg velger å leve i håpet om at mine rotskudd er fra et rotekte tre. Frem til det motsatte er bevist.

Hvordan oppdaget jeg at jeg hadde rotskudd på plenen?

På forsommeren var det så varmt og tørt at gresset ikke vokste. Det var brunt og tørt. Så gressklipperen fikk en sommerferie. Dermed ble heller ikke påbegynte skudd klippet i gresshøyde men fikk vokse seg høye. Det var da jeg oppdaget dem.

Først trodde jeg det var steiner fra i fjor som hadde fått vokse. Men så fikk jeg tips av en bekjent om at dette kunne være rotskudd. Dermed ble krafse og spade funnet frem og det stemte. Ut av en sterk rot vokste det opp et skudd. 4 røtter har hvert sitt skudd.

Tre av dem har jeg gravd opp og plantet i potter.

Hvordan går det med dem?

Jeg skal ærlig innrømme jeg fikk litt overtenning og satte de i potter uten å vite hva jeg gjorde. I etterkant så har jeg lest ulike tips som jeg ikke har fulgt.

Men jeg la de i god jord iblanet litt gjødsel. De får godt med vann hver dag. Jeg har også tatt sjansen på å beskjære to av dem, mens en har jeg kun fjernet de visne bladene. Sistnenvte er den som pr. d.d. klarer seg best. Den har i skrivende stund gått fra 2 slappe blader til nå 5 blader. Så er er det liv.

De to andre skuddene er relativt ferske og jeg er usikker på hvordan det går. Men etter to uker så har de livnet litt til liv igjen. Så det er kanskje en sjanse for at de overlever.

Laster inn bilde
Rotskudd av kirsebærtre i potte
Et av tre rotskudd i potte

Helge Johnsen

Dette er mitt private nettsted. Jeg jobber til daglig som seniorkonsulent i et Norsk IT-selskap. I denne bloggen skriver jeg om store og små ting som rører seg i min private verden. Bloggen består stort sett av tips, egne prosjekter og tanker. Les mer om meg her.

Har du noen tanker eller kommentarer om dette blogginnlegget så finner du meg på en rekke sosiale medier.