Wordpress som avkoblet CMS

og kilde til statisk sidegenerering

Laster inn bilde
Wordpress som avkoblet CMS og kilde til statisk sidegenerering

Statisk genererte nettsteder var en trend i 2016. Det dukket opp generatorer som paddehatter. Men innholdsproduksjonen var i mange tilfeller alt for teknisk eller vanskelig for den jevne bruker.

Brukeren av systemet, han som skal produsere redaksjonelt innhold som nyheter, pressemeldinger, blogg, online dokumentasjonen eller oversikten over de ansatte, ble glemt. I 2017 dukket et ny trend: hodeløst CMS og avkoblet CMS.

Det er de som diskuterer begrepene hodeløst CMS og avkoblet CMS. Det skal ikke jeg her og har valgt å bruke begrepet avkoblet CMS.

I prinsippet så betyr det at man i et system håndterer alt av innhold. Tekst, bilder, kampanjer, blogg, nyheter osv osv. Så kan man hente ut dette innholdet i andre systemer, enten det er for nettstedet, APP til mobiltelefon eller annet.

For et nettsted så vil hodeløst CMS eller avkoblet CMS sammen med statisk sidegenerering kunne være dynamitt for ytelse. Men også sikkerhet.

Man kan si så mye og mangt om Wordpress. Men en ting er sikkert og det er at Wordpress vekker en rekke følelser i min bransje. Jeg tror vi alle har et elsk-hat-forhold til Wordpress.

Jeg tror vi alle har et elsk-hat-forhold til Wordpress

Som utvikler med en forkjærlighet for ytelse og universell utforming så har jeg lagt min elsk på andre CMS. Nok om det. For dette innlegget handler om noe annet: Hvordan man kan bruke Wordpress sin (til nå) sterkeste side og lage et optimalisert statisk nettsted.

I 2017 hadde Wordpress i snitt 59% markedsandel av kjente CMS. Så sjansen er stor for at den som skal sørge for innhold på et nettsted er kjent med eller allerede har alt innholdet sitt i Wordpress.

Laster inn bilde
Laptop som viser Wordpress CMS på skjermen
Wordpress står som en sterk bauta blant verktøy som brukes til innholdsproduksjon på internett. Svært mange kjenner dette verktøyet selv om de kun skriver og produserer innhold. De trenger ikke å kunne noe om mekanismen som jobber i bakgrunnen og som lager nettsidene.

Så når jeg for kort tid siden fant ut at via et REST API kan hente ut innhold fra Wordpress så lyste det opp ei lampe over hodet mitt. 1 + 1 ble plutselig mer enn 2.

Hvorfor ikke prøve å bruke Wordpress som et avkoblet CMS og så generere optimalisert statisk nettsted?

Da dekker man brukervennligheten i å produsere innhold (som veldig mange kjenner til) samt beholder alle fordelene med statisk generert nettsted.

Koden finner du her: https://github.com/sjsd/static-site-generator-from-wordpress-rest-api/

Kort om koden

  • Bruker Wordpress REST API
  • Kan hente ut data fra enten egendrevet blogg eller blogg på Wordpress.com
  • Bygger statiske HTML-filer

Tanken er å bruke Wordpress som avkoblet CMS og som CDN for innhold som f.eks. bilder.

Bakgrunn

Prosjektet begynte med en liten personlig utfordring for å se om jeg fikk det til og for å heve min egen kunnskap om de ulike metodene og verktøyene som jeg har tatt i bruk. Jeg påstår ikke at dette løser enhver utfordring for å produsere innhold på internett.

Koden er altså et «proof of concept» og må ses på som et utgangspunkt som du kan bygge videre med. Eller skrote alt sammen og skrive en bedre kode selv. Idéen fikk du gratis av meg.

Følg utviklingen av koden på Github github.com/sjsd/static-site-generator-from-wordpress-rest-api/ og følg meg på Twitter twitter.com/sjsd

Dette innlegget er eldre enn 1 år. Hele eller deler av innholdet kan være utdatert eller ikke aktuelt lengre.

Helge Johnsen

Dette er mitt private nettsted. Jeg jobber til daglig som seniorkonsulent i et Norsk IT-selskap. I denne bloggen skriver jeg om store og små ting som rører seg i min private verden. Bloggen består stort sett av tips, egne prosjekter og tanker. Les mer om meg her.

Har du noen tanker eller kommentarer om dette blogginnlegget så finner du meg på en rekke sosiale medier.